Seminar de prezentare a programelor operationale sectoriale cu finanțare europeană ale României pentru perioada 2014-2020

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a participat astăzi, 28 mai 2015, alături de Ambasadorul Spaniei la București, Ramiro Fernandez Bachiller, la un seminar de prezentare a programelor operationale sectoriale cu finanțare europeană ale României pentru perioada 2014-2020, organizat de Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene.“Mă simt mândru de faptul că această inițiativă s-a bucurat de interes, înscriindu-se la acest seminar aproape 50 de firme spaniole, dar şi firme româneşti cu capital spaniol. România are multe de învațat de la Spania, țara care a trecut printr-o situație asemănătoare celei traversate acum de România și care a reușit să își construiască una dintre cele mai avansate rețele de infrastructură din lume. Trebuie să mulțumesc pe această cale Ambasadei Spaniei in România dar și investitorilor spanioli pentru sprijinul constant oferit țării noastre”, a precizat ministrul Marius Nica.

Acesta a mai arătat că este în continuare necesară expertiza firmelor spaniole oferită în România, în ceea ce privește experiența acumulată in realizarea de proiecte europene de prestigiu.

„Anul 2015 este unul special, fiind primul an din perioada de programare 2014-2020 în care vom avea aprobate toate programele finanțate din Fonduri europene structurale și de investiții 2014-2020. Alocarea României este de 43 miliarde de euro. Sunt aprobate deja 6 programe operaționale iar pentru Programul Operațional Infrastructură Mare si Programul Operațional Pescuit și Afaceri Marine negocierile sunt foarte avansate. Pentru implementarea programelor europene, avem alocate din bugetul de stat pe 2015, 11 miliarde lei doar cofinanțări pentru programe europene. În ultimii doi ani am obținut rezultate bune în implementarea programelor 2007-2013, dar putem face și mai multe în viitoarea execuție bugetară a UE, ca urmare a experienței dobândite”, a mai explicat Marius Nica.

Ministrul Fondurilor Europene a reamintit că pentru perioada de programare 2014-2020, MFE a avut în vedere adoptarea mai multor măsuri de simplificare a accesării fondurilor europene pentru creșterea absorbției și reducerea sarcinilor beneficiarilor, ținând cont de experiențele din perioada 2007-2013.

Notă:

Seminarul de astazi face parte dintr-un calendar de întalniri care se vor desfașura în perioada următoare între MFE și reprezentanții mediului de afaceri (companii românești și străine) cu sprijinul Reprezentanțelor Diplomatice la București, în vederea prezentării programelor operaționale sectoriale cu finanțare europeană ale României pentru perioada 2014-2020.

Ministerul Fondurilor Europene - Unitatea de Comunicare
Tel: 0372 838 757
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.