Cu ocazia primei reuniuni a Comitetului de Monitorizare POIM 2014-2020, ministrul fondurilor europene, domnul Marius Nica, a precizat că Programul Operațional Infrastructură Mare este cel mai complex program operațional pe această perioadă de programare, cu o alocare de peste 11 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu și energie.

„La trei luni de la aprobarea Programul Operațional Infrastructură Mare avem deja 25 de ghiduri publicate spre consultare, care vor fi definitivate până la finalul lunii noiembrie, un portofoliu de potențiale proiecte în valoare de 18 miliarde de euro, care pot asigura premisele unei absorbții ridicate. De asemenea, am identificat provocările majore pentru această perioadă de programare și anume nevoia unor reforme structurale în diverse sectoare, cu precădere în domeniul achizițiilor publice și în implementarea proiectelor. Estimăm că în perioada decembrie 2015 - ianuarie 2016 vom avea primele apeluri de proiecte și ne propunem să nu mai avem proiecte supuse fazării în 2020”, a subliniat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

La reuniune au participat și miniștrii implicați în gestionarea noului program, doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, domnul Iulian Matache, ministrul transporturilor, domnul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice și reprezentanții Comisiei Europene.

Comitetul de Monitorizare POIM este o structură națională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional strategic în procesul de implementare a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.