Doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene și doamna Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională, se află, astăzi, într-o vizită oficială în județele Sălaj și Cluj pentru a participa la conferința În dialog cu cetățenii.

Evenimentul este cel de-al șaselea de acest tip organizat în România, în acest an, după dialogurile la care au participat, la București, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans și comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

În prima parte a zilei, cei doi oficiali au avut o întâlnire cu autoritățile locale din județul Sălaj, în cadrul căreia s-a pus accent pe identificarea unor soluții care să conducă la accelerarea ritmului de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și a simplificării procedurilor, în vederea unei mai bune absorbții de bani europeni de către România.

Comisarul Corina Crețu a încurajat inițiativa locală și a îndemnat autoritățile la o mai bună comunicare cu CE, cu scopul de a prelua modelele de bune practici din alte State Membre și de a cunoaște mai bine toate instrumentele financiare de care acestea pot beneficia.

La conferința În dialog cu cetățenii au mai participat din partea Comisiei Europene șeful Comisiei REGI, Lambert von Nistelrooij și șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al CE, Carsten Rassmusen. Printre reprezentanții autorităților locale din județul Sălaj, s-au numărat primarul orașului Zalău, Ionel Ciunt, președintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc și prefectul județului, Florin Florian.

În cursul serii, ministrul Rovana Plumb vizitează Centrul de Cercetare şi Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative – CETATEA, din Cluj, un proiect-exemplu finanțat prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice 2007-2013, prin care s-au creat 19 laboratoare de cercetare-dezvoltare, s-au modernizat trei laboratoare existente, au fost achiziționate 22 de echipamente noi și după finalizarea căruia au aparut 22 locuri de muncă noi în cercetare în cadrul Centrului.

Conferința În dialog cu cetățenii poate fi urmărită în direct pe platforma media www.caleaeuropeana.ro.