Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a avut o întâlnire de lucru cu doamna Pernilla Baralt, secretar de stat în Ministerul pentru Copii, Persoane Vârstnice și Egalitate de Gen din Suedia. Discuțiile au vizat cooperarea dintre România și Suedia în domeniul politicilor sociale și felul în care următoarea contribuție de finanțare pentru România poate fi utilizată pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, cu precădere a cetățenilor aparținând minorității rome.

În acest context, a fost evidențiată însemnătatea acțiunilor de cooperare bilaterală la nivelul autorităților locale, dar și a implicării societății civile, principali actori în reducerea decalajelor economico-sociale dintre comunitățile marginalizate și populația majoritară.

Doamna ministru Rovana Plumb a prezentat progresele realizate de România în implementarea Strategiei Guvernului privind incluziunea cetățenilor români care aparțin minorității rome, dar și perspectivele pe care le deschide programul de guvernare prin aplicarea programelor din pachetului anti-sărăcie.

S-a insistat pe eforturile de bugetare, inclusiv cu fonduri structurale, a măsurilor ce urmează a fi întreprinse pentru reducerea decalajelor economico-sociale, atât la nivelul ministerelor de linie și al instituțiilor centrale, cât și la nivel local, cu accent prioritar pe educația preșcolară.
S-a convenit la organizarea unui program bilateral de colaborare între autorități locale și organizații non-guvernamentale din cele două țări, în cadrul căruia să se identifice soluții comune și coerente pentru problemele cu care se confruntă cetățenii români angajați în procesul de mobilitate economico-socială către Suedia.

„Colaborarea dintre Suedia și România a evoluat pozitiv, putem spune că s-a maturizat. Ambele părți suntem, așadar, de părere că am depășit stadiul declarațiilor de principii și este vremea să trecem la aplicarea unor intervenții concrete, la nivel local, care să vizeze cauzele clivajelor sociale, pentru a obține rezultate de fond, vizibile și sustenabile pe termen îndelungat” a declarat doamna Rovana Plumb, ministru-delegat al Fondurilor Europene.

La rândul său, doamna Pernilla Baralt, secretarul de stat suedez, a ținut să sublinieze: „În actuala conjunctură la nivel european, mai ales că guvernele noastre sunt animate de interese comune, ar trebui să ne punem de acord asupra unui cadru mai larg al dialogului; să ne exprimăm pozițiile și la alte întâlniri sau forumuri internaționale, pe o agendă de probleme și soluții corelate, prin pachete de programe adresate subiectelor ce condiționează incluziunea socială.”

În data de 5 iunie 2015, doamna Rovana Plumb, ministru al Muncii la acea vreme, şi omologul suedez, doamna Åsa Regnér au semnat o Declaraţie Comună pentru consolidarea cooperării în domeniul politicilor sociale din cele două ţări. Declarația se concentrează pe cooperarea în domeniul drepturilor copiilor, drepturile persoanelor cu dizabilități, în sectorul bunăstării sociale și securității sociale și în sfera egalității de gen. Cooperarea implică schimbul de cunoștințe, experiențe, bune practici și proiecte în vederea îmbunătățirii situației cetățenilor aparținând grupurilor vulnerabile.