Ieri seară, a avut loc, la Bruxelles, primul trialog, sub Președinția română a Consiliului UE, cu privire la reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune, dosar gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

În intervenția avută astăzi la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, ministrul Fondurilor Europene, Dna. Rovana Plumb, a prezentat situația fondurilor europene alocate mediului rural.

A arătat că, pe lângă investițiile în agricultură, pentru dezvoltarea rurală sunt asigurate din bani europeni investiții pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și sociale, care înseamnă finanțarea de proiecte pentru construirea de drumuri județene și comunale dar și valorificarea atracțiilor turistice, construcția, reabilitarea, modernizarea și echiparea de școli și grădinițe sau asigurarea de servicii medicale accesibile populației din zonele rurale ale țării.

Octav Dan Paxino, secretar de stat în MFE, a participat, astăzi, la dezbaterea asupra Planului Național integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030.
Evenimentul a reunit factori de decizie de la nivel central și local în ceea ce privește coordonarea și creionarea politicilor naționale în domeniu.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AM POC) a transmis Autorității de Certificare, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, documente pentru rambursarea a 14,06 milioane euro.

Următorul pas va fi decontarea acestor sume de către Comisia Europeană.

Sumele reprezintaă cheltuieli efectuate de beneficiarii de fonduri europene pentru derularea de proiecte prin intermediul acestui Program Operațional.

Salut aprobarea de către Comisia Europeană a proiectului pentru construcția liniei de metrou M6 București - Aeroportul Henri Coandă, atât de așteptat de bucureșteni. Este încununarea unei munci de peste 2 ani a colegilor mei care gestionează Programul Operațional Infrastructură Mare, a experților Metrorex și Ministerului Transporturilor, precum și partenerilor noștri de la Comisia Europeană, cărora le mulțumesc. Așteptăm de la Metrorex demararea lucrărilor pentru acest proiect de mare importanță pentru creșterea mobilității la nivelul municipiului București și județului Ilfov. Magistrala 6 de metrou este un prim pas pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Henri Coandă, a declarat, astăzi, ministrul Fondurilor Europene, dna. Rovana Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene, dna. Rovana Plumb, a prezentat proiectul de buget al MFE pentru anul 2019 în Comisiile reunite pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României. A arătat că propunerea MFE vizează o creștere cu aprox. 6,5 mld lei față de anul trecut. "Este pentru prima dată de când România lucrează cu finanțare europeană când avem o alocare atât de semnificativă. Acești bani sunt necesari pentru a încheia contracte de finanțare pentru proiectele derulate din fonduri europene, pentru plățile efective pe care le vom face către beneficiari, pentru supracontractare și evitarea pierderii de bani europeni. Practic, am crescut bugetul cu 175 la suta fata de anul 2018 pentru a asigura un sprijin sporit de la bugetul de stat implementarii proiectelor europene".