Prezentă la Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, EXPOAPA 2018, organizat, luni, de Asociația Română a Apei (ARA), la Palatul Parlamentului, ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, a arătat că „Pornind de la provocările în domeniu, Ministerul Fondurilor Europene a stabilit două priorități majore, prin Programul Operațional Infrastructură Mare:
- susținerea pregătirii și implementării portofoliului de proiecte majore 2014 - 2020;
- consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă, în parteneriat cu BERD  (proiect finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică).”

Doamna Plumb a precizat, în intervenția sa, că Ministerul Fondurilor Europene a aprobat 5 proiecte majore noi, în valoare totală eligibilă de 675 milioane euro, în timp ce alte proiecte, cu o valoare de aprox. 2 miliarde euro, sunt în pregătire. 
 
Ministrul a adăugat că au fost semnate și primele contracte de lucrări în domeniu, ceea ce reprezintă, în fapt, startul lucrărilor atât de necesare pentru conformare. 2018 trebuie să reprezinte un an de intensificare a activității și a ritmului de aprobare și realizare a investiților din sectorul de apă/apă uzată, a mai spus doamna Plumb.
 
Adresându-se reprezentanților autorităților locale, consultanților, operatorilor regionali, asociațiilor de dezvoltare intercomunitare, JASPERS, ministrul Fondurilor Europene a făcut apel pentru asigurarea unui ritm mai crescut în implementarea proiectelor de către beneficiari.