Astăzi, 21 octombrie 2015, în prezența domnului Marius Nica, ministrul fondurilor europene, a domnului Valentin Șoneriu, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a reprezentanților Consiliului Județean și celor ai Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA), în județul Constanța a fost finalizat contractul privind închiderea depozitului de deșeuri neconform de la Murfatlar și a fost inaugurată stația de epurare de la Mihail Kogălniceanu.

„România a atras anul acesta sume importante de la Comisia Europeană pentru proiecte de mediu, până în prezent peste 600 milioane de euro, ceea ce ne aduce foarte aproape de ținta noastră de un miliard de euro absorbiți în anul 2015. Aceste investiții de mediu aduc pentru români o îmbunătățire importantă a standardelor de viață și contribuie la protecția și îmbunătățirea calității mediului”, a declarat domnul Marius Nica, ministrul fondurilor europene.

Închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme de la Murfatlar, Techirghiol, Medgidia, Cernavodă, Hârşova reprezintă o etapă inițială în proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”, fiind finanțat prin POS Mediu 2007-2013. Proiectul menționat are o valoare totală de 45.589.635 euro fără TVA și constă în închiderea acestor depozite, construcția unui nou depozit conform la Tortoman, construcţia a două staţii de sortare la Tortoman şi Ovidiu, realizarea a două staţii de transfer la Hârşova şi Deleni și a două staţii de tratare mecano-biologică la Ovidiu şi Tortoman, precum şi alte măsuri pentru gestionarea deşeurilor în zonele urbane şi rurale. Proiectul va fi implementat sub responsabilitatea Consiliului Judeţean Constanţa.

Stația de epurare de la Mihai Kogălniceanu este parte din proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța – Ialomița”, de asemenea finanțat din POS Mediu, implementat de RAJA Constanța pentru aglomerările Constanţa, Ovidiu, Cumpăna, Năvodari, Mihail Kogălniceanu, Corbu, Lumina, Eforie Nord Sud, Techirghiol, Agigea, Tuzla, Cobadin, Mangalia, Limanu, Poarta Albă, Valu lui Traian, Hârșova, Medgidia, Cernavodă, Feteşti, Ţăndărei, Fierbinţi-Târg şi Dridu (aprox 600.000 locuitori). După implementarea sa, gradul de conectare la sistemul de canalizare va atinge o medie de 88,2% în aglomerările beneficiare, iar 97,8 % din populaţia acestor aglomerări va fi conectată la reţeaua de apă potabilă şi va avea astfel acces la surse de apă în condiţii de siguranţă. Proiectul are o valoare totală de 157.882.756 euro fără TVA.

Ministerul Fondurilor Europene este coordonatorul Instrumentelor Structurale 2007-2013 și al fondurilor europene structurale și de investiții 2014-2020 în România, îndeplinind și rolul de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

GALERIE FOTO:

1 2