Cu ocazia Zilei Europei și a aniversării a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) organizează, în data de 8 mai, începând cu ora 21:30, un eveniment dedicat creativității.

„Proiecte de 10 la 10 ani în Uniunea Europeană” a fost propunerea adresată de MDRAPFE celor mai creativi tineri studenți. Participanții au fost invitați să exprime, în diverse forme artistice, ideile care reflectă, în viziunea lor, contribuția pe care aderarea la UE a avut-o în dezvoltarea țării noastre și pe cele care exprimă viitorul comun european. Participanții și-au argumentat abilitățile creative participând în cadrul uneia dintre cele cinci categorii de concurs:

1. Artele spectacolului și artele vizuale
2. Design și arhitectură
3. Media și comunicarea audiovizuală
4. Patrimoniul cultural
5. Software

Premiile vor fi oferite de MDRAPFE în cadrul evenimentului organizat la Teatrul Național, în prezența a numeroase personalități publice, și vor consta, pentru fiecare câștigător pe categorie, într-o excursie de trei zile la Bruxelles, capitala administrativă a Uniunii Europene. Excursia, care va fi programată până la sfârșitul anului curent, va cuprinde inclusiv un tur al instituțiilor europene.
Evenimentul MDRAPFE se înscrie în campania lansată de CE la nivel european „Europa în regiunea mea” („Europe in my region”) și face parte dintr-un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.
Parte a aceleiași campanii este și demersul inițiat de Comisia Europeană și MDRAPFE prin care organizații din România, beneficiare, de-a lungul celor 10 ani, de fonduri europene, își deschid porțile pentru public în perioada 8-14 mai, alături de instituții din întreaga Uniune Europeană.
Harta interactivă a celor care organizează ”porți deschise” pentru proiectele lor poate fi găsită pe pagina oficiala a Comisiei Europene, la adresa http://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/euinmyregion/.