Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a participat, astăzi, la evenimentul organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a marcat închiderea proiectului Răspunsul eficient salvează vieţi (etapa a II-a), finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Sunt astăzi, aici, alături de o echipă care înseamnă enorm pentru noi toti: angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru care îmi exprim toată admirația fiindcă au grijă de noi, toți în momentele dificile. Astăzi, în mod special, îl felicit pe domnul Raed Arafat si echipa domniei sale fiindcă mi-a dat ocazia să particip la închiderea unui proiect finanțat din bani europeni, care, pentru mine, in calitate de ministru delegat pentru Fonduri Europene, are un dublu sens: este primul proiect din actuala programare 2014 – 2020 pe care îl încheiem, astfel că, aici, alături de IGSU, putem vorbi despre o inaugurare: putem vorbi despre primii bani europeni care vor intra în țară, imediat ce Autoritatea de Audit va finaliza acreditarea AM-urilor. O a doua și cea mai importantă semnificație pe care o are pentru mine proiectul acesta este cea umană. Fiindcă banii europeni nu sunt doar despre dezvoltare, despre bunăstare, despre educație sau cercetare, despre cum să îmbunătățim viețile oamenilor. Banii europeni sunt, iată, și despre cum să salvăm viețile oamenilor, a declarat ministrul Rovana Plumb în prezența angajaților IGSU.

Suma alocată celei de-a doua etape a proiectului Răspunsul eficient salvează vieţi a fost de 110 milioane lei, sumă ce a făcut posibilă dotarea tuturor celor 45 unități subordonate IGSU cu echipamente si mijloace tehnice de ultimă generație, ce permit o mai promptă intervenție și, astfel, un grad mai ridicat de protecție a populației în fața dezastrelor – inundații, incendii, cutremure, alunecări de teren și alte asemenea situații dificile.

Doamna Plumb a mai arătat că, în domeniul siguranței și protecției populației, mai există în implementare din finanțare europeană un alt proiect al cărui beneficiar este IGSU, cu o valoare de 34 milioane euro și care va continua asigurarea unei dotări corespunzătoare atât de necesare la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. De asemenea, ministrul Rovana Plumb și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au arătat că un nou proiect în domeniu, în valoare de 80 milioane euro, se află în pregătire și pentru care finanțarea se va obține în această vară.

Cu ajutorul banilor europeni echipa IGSU a făcut posibil ca angajații lor, pe care eu îi numesc eroi pentru că zilnic își riscă viața pentru noi, să poată avea în primul rând intervenții mai prompte, iar pe de altă parte să beneficieze de mai multă protecție. Îi asigur pe angajații IGSU de tot sprijinul nostru, a încheiat ministrul Rovana Plumb.