Expoziția „Genocide against Roma – Remember to resist / Genocidul împotriva Romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi” a fost deschisă în 2 august a.c., pentru a comemora Holocaustul Romilor. În noaptea de 2 spre 3 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist.
Guvernul României este interesat de problematica romilor. Cei 500 de ani de sclavie, politicile de exterminare aplicate de regimuri de tristă amintire au încă efecte vizibile. Este motivul pentru care depunem eforturi susținute și alocăm resurse importante pentru combaterea oricăror forme de discriminare și excluziune socială, a oricăror manifestări de rasism și discurs propagator de ură în spațiul public. Doar pe asemenea coordonate vom putea contribui la consolidarea unui spațiu european incluziv, sigur și generos pentru toți cetățenii, indiferent de apartenența lor etnică ori condiția socială, în respect deplin al drepturilor omului și al identității culturale”, a afirmat doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, în mesajul transmis în conferința de deschidere a expoziției.

Numai împreună, indiferent de etnie, de religie, de educație, de gen sau de țara căreia îi aparținem, numai prin solidaritate putem preîntâmpina gesturile criminale din Al Doilea Război Mondial. Dacă nu vom fi împreună și nu vom reacționa la gesturile unei posibile politici dictatoriale, autoritare sau totalitare, acțiunile criminale pot avea loc oricând. De aceea, cred că solidaritatea este ceea ce trebuie să învătăm, astăzi, cu toții”, a declarat domnul Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Faptul că astăzi, împreună cu dumneavoastră, aducem un omagiu acestor oameni care au pierit nevinovați, doar din pricina unor minți bolnave, este și un motiv să ne asumăm să discutăm deschis despre responsabilitate, să nu tăcem în fața ororilor, să nu fim ignoranți în fața discriminării, să nu tolerăm conflictele comunitare vazate pe ura rasială și să dezvoltăm politici bazate pe principiile egalității de șanse și cetățeniei active”, a afirmat domnul Daniel Rădulescu, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

Expoziția „Genocide against Roma – Remember to resist/ Genocidul împotriva Romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi” este deschisă în perioada 2-7 august 2017, în intervalul 11.00 – 19.00, la Sala Dalles (Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 18, București).
În cadrul expoziției menționate vor fi organizate și dezbateri pe teme de actualitate. Astfel, în data de 4 august a.c., începând cu ora 17.00, va avea loc dezbaterea „Memorie și educație”, iar în data de 5 august, începând cu ora 17.00 dezbaterea - „Discursul instigator la ură”.
Organizatorii seriei de evenimente dedicate comemorării Holocaustului Romilor sunt Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Punctul Național de Contact pentru Romi - Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Agenția Națională pentru Romi și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Despre expoziția „Genocide against Roma – Remember to resist/ Genocidul împotriva Romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi”:
Expoziția a fost realizată la inițiativa Bildungswerk fur Friedensarbeit (Berlin), în parteneriat cu Romane Rodimata (București) și Planet Of Good People (Odessa) – de studenți și cercetători din Germania, România și Ucraina, care au pornit în primăvara anului 2016 pe urmele deportaților dintre Nistru și Bug, în încercarea de-a reconstitui calvarul miilor de romi ce au fost constrânși să-și părăsească locurile de baștină și obiceiurile, pentru a-și găsi un tragic sfârșit în Transnistria. În drum, s-au întâlnit cu supraviețuitori, cu martori, cu locuri de tristă amintire, iar exponatele prezintă documente și imagini ale acestei experiențe unice.