Punctul Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Culturii şi cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor „Romano Kher”, a organizat, în data de 19 februarie a.c., evenimentul „160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române”.

La eveniment au participat primul ministru al României, domnul Dacian Cioloș, reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic, ai autorităților publice și ai societății civile.

„Sunt aici şi pentru a spune că istoria noastră are şi câteva părți mai puțin onorante pentru noi, dar poate că, mă rog, ele pot fi înțelese până la un anumit punct dacă le punem în contextul acelor vremuri. Oricum, sclavia romilor este una din acele perioade pe care trebuie să ne-o amintim mai ales pentru că ea a luat sfârșit la un moment dat. Mâine se împlinesc 160 de ani de la dezrobirea romilor. După aproape 500 de ani de robie, legea promulgată de domnitorul muntean Barbu Știrbey, la 20 februarie 1856, încheia un proces necesar pentru integrarea Principatelor Române în rândul statelor europene civilizate. Până în urmă cu 26 de ani, acest proces de dezrobire, chiar dacă el a avut loc formal, din păcate, acest proces n-a luat neapărat sfârșit la nivel social. Lucrurile au evoluat şi de o parte şi de alta în societatea românească, societatea românească obișnuită cu o mare diversitate culturală, cu o mare diversitate etnică, însă din păcate au rămas în mentalitatea noastră multe urme ale acelei perioade, urme de toleranță mai dificil de integrat, urme de reflexe care s-au perpetuat social, de la o generație la alta. (…) Vedem în jurul nostru ce se intâmplă astăzi atunci când suntem lipsiți de toleranță. Orice repliere pe sine, orice identificare pe sine în opoziție cu celălalt nu ne ajută nici pe noi ca indivizi, nici ca societate, să avem o viață mai bună, să trăim în pace. Și din acest punct de vedere cred că lucrul cel mai bun pe care îl putem face acum, la 160 de ani de la dezrobirea administrativă, este să facem, fiecare dintre noi, și un efort de dezrobire mental. Și aici mă refer și la dumneavoastră, cetățenii români de etnie romă. Această dezrobire mentală este esențială pentru a face din integrarea socială o realitate”, a declarat premierul Dacian Cioloș, în cadrul deschiderii evenimentului.

Tot în cadrul evenimentului, doamna Simina Tănăsescu, consilier prezidențial, Departamentul Reformă Instituțională şi Constituțională, a citit mesajul președintelui României, Klaus Iohannis.

„Se împlinesc 160 de ani de la încheierea procesului de dezrobire a romilor din Principatele Române. Obiectiv al Revoluției de la 1848, emanciparea romilor, deși juridic și politic îndeplinită, a rămas însă incompletă în plan economic și social.

Din păcate viața minorității rome rămâne încă marcată de lipsă de integrare economică și în sistemele naționale de educație, de asigurări sociale și de sănătate. De la fenomene de excluziune socială sau segregaţionism și până la o anumită reticență în asumarea de către romi a propriei identități etnice și culturale, acestea sunt tare ce nu sunt simplu a fi depășite. Cazurile de discriminare nu au dispărut, iar condamnarea lor este deseori lipsită de celeritate și fermitate. La 160 de ani de la dezrobire, nu toţi romii sunt şi cetăţeni. Unui număr important dintre ei le lipsesc actele de identitate, privându-i de orice perspectivă de integrare în sistemele naţionale de educaţie, sănătate, asistenţă socială și de drepturile prevăzute de Constituţie. Această situaţie ar trebui să fie în atenția autorităţilor responsabile”, s-a precizat în mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis.

În data de 20 februarie a.c. se împlinesc 160 de ani de la desfiinţarea robiei romilor de către Barbu Ştirbey, una dintre marile reforme ale Principatelor Române. Cele aproape cinci secole de robie au lăsat o amprentă ce încă dăinuie asupra situaţiei romilor de astăzi, motiv pentru care programele şi strategiile de incluziune socială capătă o importanţă deosebită.

În cadrul Ministerului Fondurilor Europene funcționează Punctul Naţional de Contact pentru Romi, responsabil de coordonarea eforturilor naţionale de îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, de implicare în procesul de evaluare şi monitorizare a progreselor înregistrate sub umbrela Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015-2020.

Notă:

Transcrierea și înregistrarea discursului premierului Dacian Cioloș în cadrul evenimentului sunt disponibile la următorul link: http://gov.ro/ro/stiri/discursul-premierului-dacian-ciolo-la-dezbaterea-cu-tema-quot-160-de-ani-de-la-dezrobirea-romilor-in-principatele-romane-quot-organizata-la-muzeul-national-de-arta-al-romaniei

Textul integral al mesajului transmis de președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului este disponibil la următorul link: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-in-cadrul-evenimentului-160-de-ani-de-la-dezrobirea-romilor-in-principatele-romane

GALERIE FOTO:

2 2 2