Punctul Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a organizat ieri, 21 martie a.c., a doua reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea și evaluarea implementării Strategiei Guvernului României pentru incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome.

“MFE a elaborat mai multe ghiduri de finanţare în cadrul cărora problematica romă este bine reprezentată. Primul ghid va fi lansat în cel mai scurt timp şi prevede finanţarea de măsuri integrate în comunităţile cu romi, prin Programul Operaţional Capital Uman – Domeniul Major de Intervenţie 4.1. Aceasta înseamnă că entităţile locale vor avea acces la un tip de finanţare complexă în aceste comunităţi. Această abordare înseamnă că vor fi proiecte “croite” pe nevoile comunităţii respective. Mai sunt pregătite şi alte ghiduri şi, automat, lansări de apeluri de proiecte care vor sprijini implicit şi populaţia romă”, a declarat Ciprian Necula, secretar de stat şi reprezentantul Punctului Naţional de Contact pentru Romi din cadrul MFE.

În cadrul reuniunii s-a discutat stadiul implementării în primul trimestru al acestui an a Strategiei Guvernului României pentru incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome, dar şi alte reglementări necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei populaţiei rome precum: simplificarea procedurilor de eliberare a documentelor de identitate şi de proprietate, eliminarea fenomenului de segregare în şcolile din România, facilitarea accesului la utilităţi (apă potabilă, canalizare şi electricitate) şi rezolvarea nevoii de locuinţe sociale.

În acelaşi timp, au fost stabilite măsuri privind elaborarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Comitetului interministerial, actualizarea şi completarea Strategiei pentru romi de către ministerele de linie, cu asumarea de către fiecare instituţie a trei obiective realiste ce pot fi realizate în acest an, respectiv conceperea unui proiect destinat tinerilor de 14 - 18 ani, din comunităţile vulnerabile.

Cea de a doua parte a reuniunii a prilejuit o întâlnire a membrilor Comitetului interministerial cu ambasadori şi alţi reprezentanţi ai corpului diplomatic la Bucureşti, care şi-au arătat deschiderea către o iniţiativă comună pentru creşterea gradului de incluziune a romilor.

Data de 21 martie, aleasă pentru întâlnirea Comitetului interministerial, marchează comemorarea victimelor manifestaţiei împotriva apartheid-ulului de la Sharpeville - Africa de Sud. ONU consacră această zi sporirii eforturilor în comunitatea internaţională pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.