București, 21 august 2016 — 2,9 miliarde de euro, sumă aferentă exercițiului financiar 2007-2013, au intrat în țară în acest an. Astfel, rata de absorbție a crescut de la 56%, la 1 noiembrie 2015, la 78% în prezent, a declarat Primul Ministru al României, Dacian Cioloș, într-un interviu pentru Hotnews.ro, în data de 19 august.

 

În ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat până în prezent 39 de apeluri de proiecte, în valoare totală de peste 13 miliarde euro.

Absorbția efectivă pentru 2014 – 2020 a început în luna mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desțelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. Între timp am lansat ghiduri și proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului școlar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 România va beneficia de rambursări în valoare de aproape 4 miliarde de euro.

Mecanismul de atragere a fondurilor europene implică etape obligatorii: îndeplinirea condiționalităților ex-ante, funcționarea sistemului informatic, desemnarea Autorităților de Management, consultarea potențialilor beneficiari și lansarea apelurilor. Absorbția propriu-zisă va crește semnificativ începând cu 2017, în cea de-a doua jumătate a perioadei financiare.

Pentru actuala perioadă de programare, primele rambursări de la Comisia Europeană - în valoare de 57 milioane euro – au venit în luna mai a acestui an. În plus, pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat la rambursare alte 231 milioane euro aferente PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală). În aceste condiții, rata de absorbție a fondurilor europene la nivelul României a atins nivelul de 1%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5%.