București, 01 septembrie 2016 — Ministerul Fondurilor Europene (MFE) lansează în consultare publică ghidul solicitantului „Formarea personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate”, aferent apelului de proiecte, în valoare de 94.747.058 euro, din cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU).

Ghidul se adresează instituţiilor din sistemul de sănătate publică care derulează proiecte cu acoperire naţională, inclusiv în parteneriat cu universităţi şi organizaţii neguvernamentale cu experienţă relevantă. În proiectele aferente programelor prioritare de sănătate vor fi implicaţi angajaţi ai instituțiilor publice şi medici de familie. Un proiect poate primi între 2 și 4 milioane de euro pentru programe de formare specifică şi schimb de bune practici, inclusiv transnaţionale, în domeniile: sănătatea femeii și copilului, boli netransmisibile majore (boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine, pulmonare şi renale cronice, cancer, diabet zaharat), boli transmisibile (tuberculoză; HIV/SIDA, hepatite virale cronice B și C), sănătate mintală, boli rare (inclusiv genetică medicală).

Apelul de proiecte sprijină măsurile referitoare la sănătate din Pachetul Național Anti-sărăcie, adoptat de Guvern în februarie 2016. Astfel, MFE urmărește să crească nivelul calitativ al serviciilor de sănătate și să faciliteze accesul egal la acestea, dar şi să investească în formarea resurselor umane din domeniul medical, în contextul deficitului de personal ca urmare a migraţiei externe.

MFE așteaptă propunerile, sugestiile sau recomandările privind ghidul „Formarea personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate” până la data de 15 septembrie 2016, pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.O prezentare pe scurt a ghidului se găşeste aici. 

Apelul de proiecte „Formarea personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate” face parte din Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9 Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, Prioritatea de investiții 9.iv Creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, Obiectivul specific 4.8 Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical.

POCU 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Inițiativa locuri de muncă pentru tineri (1); Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de muncă pentru toți (3); Incluziunea socială și combaterea sărăciei (4); Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC - 5); Educație și competențe (6); Asistenţă Tehnică (7).