Luni, 5 septembrie 2016 – Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a fost într-o vizită la Alba Iulia, pentru a găsi soluții la problemele întâmpinate de către beneficiarii de fonduri europene din județul Alba în cadrul exercițiului financiar anterior, în vederea îmbunătățirii sistemului de atragere a acestor fonduri prin proiecte, și pentru a identifica împreună propuneri viabile de îmbunătățire a sistemului de gestionare a fondurilor acordate României în actualul exercițiu financiar.

La întâlnire au participat reprezentanți ai administrației publice locale, respectiv Mihaela ALBU, prefectul județului Alba, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Mircea Hava, primarul municipiului Alba-Iulia, Adrian Teban, primarul orașului Cugir și președintele Asociației Salubris – promotorul proiectului de deșeuri din județul Alba, precum și ai operatorului privat care gestionează serviciile de apă și canalizare, și al ADR-ului din regiunea Centru.

“Mi-am propus acest demers încă de la preluarea mandatului, și anume să ascult ce au de spus oamenii care au performat în domeniul fondurilor europene, în cel mai direct mod cu putință, adică la ei acasă. Mă bucur să văd că Alba-Iulia, cu investiții de 150 de milioane de euro în perioada de programare 2007-2013, continuă să fie în frunte, proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare al zonei fiind primul proiect major nou de acest tip care va fi trimis la CE spre aprobare” a declarat Cristian Ghinea.

Discuțiile s-au axat pe reducerea birocrației, îmbunătățirea procedurilor de depunere, evaluare și selecție și creșterea transparenței prin publicarea acestora, finalizarea sistemul de depunere electronică a cererilor de finanțarea, achiziții publice etc. Reprezentanții administrației locale au venit cu exemple concrete de probleme întâmpinate, îndeosebi legate de corecțiile și de comportamentul Autorității de Audit. Cristian GHINEA a preluat ideea propusă de primăria Alba Iulia privind publicarea tuturor cazurilor de corecții pe care beneficiarii le-au câștigat în instanță, urmând a se căuta soluții pentru ca bugetele locale să nu mai fie blocate de asemenea cazuri. Ministrul Fondurilor Europene a declarat presei locale că: ”Am ținut să vin la Alba Iulia prima dată, pentru că aici a existat o viziune pentru refacerea cetății și s-au căutat fonduri pentru ea, nu au fost proiecte scrise de dragul de a avea un proiect. Avem ce învăța de la ei, plec cu patru pagini de notițe și cu decizii luate pentru rescrierea normelor de implementare privind fluxurile financiare din fonduri europene”.