9 mai marchează Ziua Europei, ziua istorică în care a fost pronunţată Declaraţia Schuman. În fiecare an, cu această ocazie, Statele Membre ale Uniunii Europene sărbătoresc pacea şi unitatea, prin organizarea unor manifestări dintre cele mai diverse. Propunerea Ministerului Fondurilor Europene pentru acest an a fost organizarea Zilei Porților Deschise, acțiune prin care reprezentanții săi au intercționat direct cu beneficiarii, colaboratorii și cetățenii, precum și realizarea unui scurt spectacol de celebrare filmat și distribuirea sa în media sociale.

În anul Centenarului Marii Uniuni, unul dintre momente istorice de referință ale națiunii noastre, am dorit să promovăm deschiderea și atașamentul României față de valori precum toleranța, respectul reciproc si buna coexistență, dar și beneficiile pe care aderarea la Uniunea Europeană le-au adus țării noastre, inclusiv prin investițiile realizate din fonduri europene. În fiecare an, în data de 9 mai, aniversarea Declarației Schuman ne amintește de faptul că libertatea, stabilitatea și dezvoltarea reprezintă daruri pe care vă invit să le prețuim și să le prezervăm împreună, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Astfel, reprezentanții Autorităților de Management ale Programelor Operaționale gestionate de MFE - Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) au răspuns întrebărilor despre cum pot fi accesați bani europeni și au promovat beneficiile pe care fondurile europene și aderarea la Uniunea Europeană le-au adus României.

O altă acțiune a fost organizarea unui mini-spectacol stradal, în piața Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei, care i-a adus împreună pe membrii Orchestrei „Universitaria” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și pe copiii ce alcătuiesc corul ”Alegretto”. Tinerii au interpretat „Oda Bucuriei”, într-un scurt spectacol conceput și realizat de regizorul Sabina Pop, al cărui film a fost distribuit prin rețelele sociale. Filmul evenimentului poate fi găsit pe pagina de Facebook a Ministerului Fondurilor Europene.

Ministerul Fondurilor Europene va continua acest demers de promovare pe tot parcursul lunii mai inclusiv printr-o serie de manifestări tematice înscrise în campania „Europa în regiunea mea” („Europe in my region”), lansată de Comisia Europeană (CE) în toate Statele Membre.

Parte a aceleiași campanii „Europa în regiunea mea” este și demersul inițiat de CE și MFE, prin care organizații din România, beneficiare, de-a lungul celor 11 ani, de fonduri europene, își deschid porțile pentru public în săptămâna 8-14 mai sau în alte intervale din cursul lunii mai, alături de instituții din întreaga Uniune Europeană. O hartă interactivă a celor care organizează ”porți deschise” poate fi găsită pe pagina oficială dedicată a CE.

Informații suplimentare

Ca urmare a deciziei luate în 1985 de Consiliul European de la Milano, în fiecare an, în data de 9 mai, europenii - și nu numai ei - sărbatoresc Ziua Europei, considerată a fi un simbol al păcii și unității în divesitate a continentului nostru.

Pentru marcarea Zilei Europei din acest an, instituţiile UE îşi deschid porţile pentru publicul larg, iar birourile locale ale UE din Europa şi din întreaga lume organizează cu acest prilej, diverse activităţi şi evenimente, pentru toate vârstele, cetăţenii fiind invitaţi să participe la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente interesante.