Ministerul Fondurilor Europene a găzduit joi, 21 aprilie a.c., o întâlnire de lucru pe tema combaterii rasismului împotriva romilor. Reuniunea a fost organizată în contextul incidentelor cu caracter rasist petrecute în noaptea de 8 spre 9 aprilie a.c., când pe cortul evenimentului de celebrare a Zilei Internaționale a Romilor, instalat în Piața Universității, au fost scrise mesaje rasiste la adresa romilor. Vă reamintim că numeroși oficiali ai Președinției României, ai Guvernului, ai instituțiilor publice și ai societății civile au condamnat public rasismul antirom din România.


La reuniune au participat Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, Secretarul General al Guvernului, Sergiu Chelmu, secretari de stat în cadrul ministerelor cu atribuții în implementarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015-2020, dar și reprezentanți ai organizanizațiilor din societatea civilă dedicate problematicii rome – Federaţia Democrată a Romilor şi Frontul Antirasist din România.
„Noi, la Ministerul Fondurilor Europene, ne dorim să construim – aceasta este cuvântul nostru de ordine. Vă invităm, cu această ocazie, să oprim discuțiile contradictorii pentru a construi împreună. Să folosim programele pe care le avem pentru a avea o abordare integrată, care să încerce să elimine diferențele, problemele sociale și economice, să creeze un alt cadru copiilor noștri, să facă din România o țară frumoasă pentru toți cetățenii ei”, a declarat Aura Răducu, Ministrul Fondurilor Europene, în cadrul reuniunii.
În cadrul întâlnirii s-a discutat propunerea de Parteneriat între Guvernul României şi societatea civilă, privind inițiativa Frontul Antirasist din România și a Federației Democrate a Romilor de a crea un cadru legislativ de prevenire și combatere a rasismului antirom în România.
„Guvernul trebuie să fie proactiv în combaterea promptă a rasismului în România, asigurând aplicarea legislaţiei în vigoare şi îmbunătăţind mecanismele de reacţie în cazul unor astfel de situaţii”, a concluzionat Ciprian Necula, Secretar de Stat şi reprezentantul Punctului Naţional de Contact pentru Romi în cadrul Ministerului Fondurilor Europene.
Discuţiile pe marginea propunerii de Parteneriat vor continua, în perioada imediat următoare, pentru finalizarea documentelor.

GALERIE FOTO:

IMG 20160421 163349 IMG 20160421 164736